Csomagolj környezettudatosan!

Kreatív, személyre szóló ajándékkal garantáltan a siker, kreatív csomagolással azonban biztos.
Bemutatunk néhány apró trükköt, amelyek gazdaságosak és izgalmassá teszik az ajándékozást is.

 

Az eddig megszokott csomagolási módszerekhez rengeteg csomagolóanyag szükséges, amely nemcsak drága, de gyakran felesleges is. Az ünnepek alatt bőszen töltjük fel a szeméttelepeket, nem gondolva arra, hogy ünnepi figyelmességünk akár környezetünknek is szólhatna.

A világhálón körbenézve összegyűjtöttünk néhány apró trükköt, amelyek csökkenthetik a csomagolásnál keletkezett hulladék mennyiségét, és izgalmassá teszi magát az ajándékozást is.

 • Legyünk kreatívak: csomagoljuk az apróbb ajándékokat a nagyobbakba! Például egy konyhai eszközt belecsavarhatunk egy csinos konyharuhába vagy egy mutatós bevásárlótáskába.
 • Az apró ajándékokat vagy bizonylatokat (pl. újság-előfizetés, jegy) rejthetjük új sapkába, sálba, kendőbe.
 • Gyerekek örülhetnek a vicces papírokba, például régi képregények lapjaiba csomagolt dolgoknak. A régi magazinok, naptárak, térképek szintén jó szolgálatot tehetnek.
 • A gyerekeknek csomagolás helyett akár el is rejthetjük az meglepetést, valahol a lakásban vagy a kertben. Néhány utalás a lehetséges rejtekhelyre a kincsvadászat izgalmával fűszerezi az élményt.
 • Ha módunk van rá, vegyünk kész csomagolást. A díszdobozba vagy -szatyorba csak beletesszük az ajándékot, megkötjük a masnit és készen is vagyunk. A megajándékozott kedve szerint újrahasznosíthatja a pakkot, beleteheti saját ajándékait.
 • Színes textíliából gyönyörű csomagolást lehet varázsolni. Az ajándék köré csavarjuk az anyagot, majd szalagot és masnit kötünk rá. Újrahasznosítható és egyedi.
 • A gyerekrajzokkal tarkított csomagolópapír kiváló meglepetés a büszke nagyszülők számára. A természetes színű barna újrapapírra zsírkrétával magunk is rajzolhatunk egypár ünnepi cicomát.
 • A csomagolóanyag maga is lehet ajándék. Például a virágcserépbe tehetünk süteményeket, vagy a kesztyűbe rejthetünk gyűrűt.
 • Intézzük úgy a csomagolást, hogy az ajándék kibontásakor ne kelljen széttépni a papírt. Az ünnep után összegyűjthetjük és későbbi felhasználás céljából elcsomagolhatjuk az íveket, szalagokat, masnikat és kártyákat.
 • Ha nincs módunk a csomagolás megspórolására, vagy nem szeretnénk lemondani a hagyományainkról, akkor legalább vegyünk újrahasznosított csomagolópapírt, amelyeket nem fehérítettek és mértékletesen festettek.
 • A családi ajándékok csomagolásakor minél kevesebb ragasztószalagot használjunk. Ügyesen hajtogatva ragasztó nélkül is boldogulunk. Így az ajándékbontás könnyebben megy és kevesebb papír tépődik szét.
 • Vannak ajándékok, amelyeket nem szükséges becsomagolni: ilyenek például a jegyek, belépők, kerti és szobanövények. A nagydarab ajándékokra, mint például egy videó vagy egy bicikli, elegendő egy ügyesen megkötött ünnepi szalag.

Meséljünk a gyerekeknek, is arról hogy a zöld csomagolási mód egyben a Földnek szánt apró ajándék! Minden nap, amikor csökkentjük a hulladék mennyiségét és újrahasznosítható terméket választunk, egyben teszünk valamit a környezetünkért, hogy gyermekeinknek és az ő gyermekeiknek jobb legyen.

Minden apróság számít!

A Dr. Pasha kozmetikumok mindegyike újrahasznosítható csomagolást kap. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.